Kalas

Nu så har vi en fyraåring här hemma. Dagen var full av ballonger, paket, tårta, godis, främmande och bus. Unge herrn är numera både ägare av bland annat en skrinda att frakta saker i och en kickboard.

Tårtan bakade vi på förmiddagen och den blev riktigt läckert barnslig. Och god också för den delen. Hallon (lättsockrade) och grädde på första lagret och andra lagret var citronsorbé - mycket fräsch kombination.

image27


Men någon middag ides vi inte laga efter en sådan dag... det fick bli en sväng till pizzerian för att hämta hem en familjepizza. Men det uppskattades ju såklart av födelsedagsbarnet.

Räkningar

Slutet av månaden innebär dags att betala räkningarna...

Och augusti är en extra dyr månad för oss... två CSNlån som ska betalas. Vi är ju ändå lyckligt lottade som inte har fler lån än just CSN. Jag har dessutom den gamla sorten som inte är så dyr. Värre med makens som är ganska nytaget!

Har alldeles just suttit och matat in alla räkningar... tråkigt, men nödvändigt. Och alltid lika skönt när det är gjort! Fast det är roligare när det är färre räkningar och mindre summa, än just denna gång!

image25

Jeans

Jag har semester idag... och kompledigt imorgon... så när jag skulle ned och snabbhandla lite lunch till mig och lill-bus tog jag en sväng förbi en klädaffär för att hitta några jeans.. förhoppningsvis. Jag har verkligen JÄTTESVÅRT att hitta jeans. Om dom är stora nog att gå över mina höfter blir dom för vida i midjan om det inte är tillräckligt med stretch. Och tvärt om...

Men idag gick det bra. Provade tre par Blend She och två satt jättebra. Dessutom fick jag krypa ned till storlek 28 tum på ett par! :-) Fick mig även en svart klänning/lång tunika som både går att ha med och utan tights och till jeans. Perfekt!

Sen cyklade jag och köpte den där blodpuddingen som lill-bus önskat sig till lunch!

... mamma kan stanna städa köket!

Efter kvällens goda middag undrade vi om lill-bus ville ta sig ett kvällsbad. Det ville han. Men han ville ha sin far med i badet. Det skulle väl gå bra, men maken tänkte väl låta bus bada ett tag själv för att mot slutet göra honom sällskap. Men se det var inte alls populärt. Han tyckte att han och pappa skulle gå bada
-.. mamma kan stanna städa köket!

image24

Vad svarar man på det?

Nu fick jag mig faktiskt ett bad jag med... jag gjorde resten av familjen sällskap - efter jag städat upp i köket!

Fixat med fyraårspresent

Blev barnlösa ikväll. Vi var och grillade på lill-bus förskola ikväll.. och sen tog farmor honom. Så vi hann både med bio (se förra blogginlägget) och fixande av fyraårspresent. Har köpt en skrinda från Micki som behövdes monteras. Nu är det gjort. Imorgonkväll ska vi fundera ut hur man slår in ett sånt paket.
image23

Sen hann jag även med att fixa godis/presentpåsar åt födelsedagsbarnets kalasgäster. Mer än så går inte förbereda... Ballonger, serpentiner och sånt får vi fixa när lill-bus lagt sig imorgon kväll!

Underbar och älskad av alla...

Var på bio ikväll... Såg Marina Haags film Underbar och älskad av alla. Jag läste boken under Greklandssemestern och tyckte den var toppenbra. Så trots att jag egentligen inte alls brukar gilla svenska filmer var vi och såg den.

Den var faktiskt helt OK. Självklart var boken bättre, men så är det väl nästan alltid... Martina var bra i rollen som Bella, det var en bra mix av humor och drama och den följde boken ganska troget.

Så som de flesta andra ger jag filmen ett medelbetyg... *** (3) stjärnor!

image22

Blåbär med socker och mjölk

En tur i "storskogen", som lill-bus kallar den lilla skogen alldeles bakom vårt hus, resulterade i en liten yoghurthink med blåbär. Trots att han plockade nästan allt i sin egen mage istället för i hinken. Det blev så pass mycket att det räckte till hela familjen. Det var längesedan jag åt blåbär med socker och mjölk till efterrätt.

image21

Gott!

Kameltillverkning

Jag har gjort en kamel. Jepp! En kamel. Har sångsamling på jobbet med alla barnen imorgon...

image20

Jag hade fixat alla andra saker jag behövde (ekorre, gräshoppa, katt, hund, häst) - men ingen kamel. Så jag fick tillverka en! Snygg va? Ungarna kommer säkert gilla den. Dom brukar vara förlåtande.

image19

Gräshoppa var förresten också rätt svårt att fixa. Jag fick lösa det med en bild - på ett litet stativ... men det duger det med. Tills jag hittar nåt bättre!


Kalasfunderingar

Funderar lite på lill-bus fyraårsdag. Det blir ju inte något riktigt barnkalas... han har inte riktigt skaffat sig kompisar på det viset ännu... men några kommer väl ändå. Så jag funderar på tårtor, fika och godis till ungarna.

Tårtan blir nog med vanlig sockerkaksbotten och fyllning av hallon (frysta), grädde och citronformage. Dekorationen kommer jag göra med olika sorters godis och så skriver jag helt enkelt "4 ÅR" på tårtan. Ev, namnet också, om det verkar rymmas. Som på den här boken ( Millas Kalastårtor av Camilla Tubertini), vilken jag förövrigt köpt - den är väldigt bra. Rekomenderas!

image18


Sen fyller jag upp med godis på sidan om tårtan. Det blir en härligt "barnslig" tårta, med andra ord.

Skulle den inte räcka har jag garderat mig med marängbottnar, mera hallon och grädde. Det blir snabbt och gott om det krisar.

Har också bakat kanelsnurror - se recept längre ned i bloggen - som blev jättegoda. Nån köpeskaka till det så räcker det sen!

Till barnen har jag tänkt fixa ihop påsar med lite blandat smågodis, en liten kexchoklad, en klubba, en ballong och såpbubblor. Ska dom blåsa bubblor får dom gå ut på gården - och jag får det lugnt och skönt inne! :-)

Scrapbooking

Hittade en ny kul tidning idag.

image17

Den var väldigt inspirerande och jag blev väldigt scrap-sugen såhär efter sommaren då sånt pysslande haft semester. Jag funderar faktiskt på om jag ska ta en prenumeration på tidningen.

Det känns som att det är dags att söka fram alla scrap-saker ur garderoben, be maken ladda dvd:n med scrap-film (=gamla 80-talsrullar som man redan kan innan och utantill!) och sätta igång igen.  Jag började ialla fall med att köpa två nya tygband när vi var ute och promenerade i regnet. :-)



Kanelsnurror

Grått och regnigt.. perfekt att baka inför fyraårsfirandet:

Kanelsnurror

Ingredienser cirka 20 bullar:
# 2 1/2 dl mjölk
# 50 g smör
# 1/2 paket (25 g) jäst för söta degar
# 1/2 tsk salt
# 2 msk strösocker
# 1 msk honung
# 6-7 dl vetemjöl
# Fyllning:
# 50 g mjukt smör
# 1 msk strösocker
# 1 tsk kanel

1. Värm mjölken med smöret på full effekt i mikron cirka 1 minut, tills vätskan är fingervarm. Dela upp smöret, då smälter det lättare. Det gör inget om inte allt smälter, det blir mjukt nog att lätt arbetas i degen. Häll vätskan i en matberedare med kniv eller plastvinge monterad.
2. Smula ner jästen. Tillsätt salt, socker och honung. Snurra ett par varv. Häll i nästan allt vetemjöl och älta ihop till en smidig deg. Ta ut degen på bakbordet och knåda ihop den lätt för hand. Låt degen jäsa 40 minuter under bakduk på dragfritt ställe.
3. Rör samman fyllningen av smör, socker och kanel till en bredbar smörkräm.
4. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Kavla ut degen till en rektangulär platta 60 x 30 centimeter. Lyft på plattan ett par gånger när den kavlas och dofta under lite mjöl, annars kavlas den lätt fast i bordsytan.
5. Bred smörkrämen utöver hela plattan men behåll en ren remsa utmed ena långsidan.
6. Rulla samman degplattan från den bredda långsidan till en rulle. Dela rullen i 20 bullar.
7. Ta upp varje bulle i handen. Sträck änden lite med den andra handen och vik in den under bullen. Då spretar den inte under gräddningen.
8. Sätt bullarna med snittytan upp på papprad plåt eller lägg dem i muffinsformar av alfolie, eller i en muffinsplåt. Bullarna i formar blir högre än de som läggs direkt på plåt. Jäs bullarna under bakduk cirka 20 minuter. Grädda mitt i ugnen i 250 grader cirka 7 minuter. Låt kallna på galler. Bullarna kan frysas.

image16

Dom blev jättegoda!

Sol

Längtar redan efter mera sol. Är så sugen på ta med lill-bus på en restresa till hösten... kan inte låta bli att kika på sistaminuten-priserna och fundera, drömma... Troligen stannar det vid just drömmanden. Men det är ju skönt att drömma!

Tjuvlyssnat

Jag gillar sidan

Tjuvlyssnat

Saxat därifrån

Mamma ~65: Du, den här sexklubben som Hedvig är med i?
Dotter ~35: Men mamma!
Mamman: Förlåt, sexföreningen.
Dottern: Mamma, det heter sexårsverksamhet!



Lördagsgodis

Kräftstjärtar
Räkor
Salami
Lufttorkad skinka
Revbensspjäll
Soltorkade tomater
Marinerade paprikor
Marinerade Oliver
Baguette
Rosévin

Det är vad vi tänker frossa på ikväll... det blir en sen middag. Vi har ätit lunch hos min mor och far och det var ingen liten lunch... så vi tänkte äta sen middag istället.

Ska strax blanda till en liten drink:

Färsk mynta och råsocker (½msk kanske) muddlas i ett glas tillsammans med en halv lime i klyftor. Fyll på en slurk vodka (4-6cl) och sen tonic. Och så is, förståss... Mums...

image14

Shoppat lite mera...

Hade en shoppardag idag. På min lunch köpte jag spetsleggings i svart. Och efter jobbet, när jag hämtat upp lill-bus cyklade vi och köpte glass.

Sen shoppade jag mera - en svart swettiströja med blixtlås och en lång randig tröja med kort ärm.

Senare på kvällen dök mitt paket från HM upp. Där i fanns ett gäng tröjor och byxor samt täckbrallor åt lill-bus. Jag fick en fleece, en cardigan, ett linne och ett par brallor som inte passade. Byxorna åker tillbaka och istället beställde jag en tunika och en vinterjacka åt mini. Trodde att han var rustad för vintern, men insåg att båda vinterjackorna kommer vara på tok för stora! Så jag beställde en röd jacka åt honom. Den blir han säkert lika snygg som HM-modellen i! :-)

image13


I nästa sändning från HM ska det finnas ytterligare en tunika, en täckväst, en mössa, leggings och nån till tröja åt mini. Ha, ha... en riktig shoppardag, med andra ord!

Secondhand fynd

Gillar att fynda. Och att det är begagnat gör inte mig något. Bara sakerna är i fint skick.. Eller åtminstone i skick värt att betala begjort pris för.

Förra veckan köpte vi en begagnad radiostyrd ambulans åt sonen. För 15:-. Dessvärre var batteriluckan borta. Och med den även batteripolerna. Efter lite mixtrande och trixande fixade jag en ny batterilucka av ett gammald CSN-kort. Nu återstod att fixa batteripoler. Dessa tillverkades av folie. Och sen gällde det att komma på hur batterierna skulle kopplas för att det inte skulle kortsluta. Även det problemet löstes och ambulansen tutade för fullt, körde både framåt och bakåt och styrningen fungerade - ibland. Det var glappt i själva styrdosan. Så den fick skruvas upp och kablar fick kortas innan allt äntligen fungerade som det skulle.

Lite väl mycket jobb, kan tyckas, för en ambulans. Men sonen blev överlycklig. Och vi hade faktiskt ganska kul när vi funderade över hur vi skulle kunna fixa fordonet.

image11


Idag fyndade jag mera. Två blusar med spets, en långklänning i lite festligare stil, en lång halsduk, en fin låda för tex leksaker och en leksaksorm i gummi för 85:- totalt. Och idag krävdes det inte mer än att tvätta kläderna. Och limma ormen! :-) Den visade sig vara lite skadad mitt på. Men det gjorde inget, den kostade bara 5:-

35-årskris?? :-)

Köpte mig en svindyr ögonkräm här om dagen. Från Biotherm. Tänkte att jag ska slippa fula påsar under ögonen.. Och att ögonlocken faller ned...

image10

Fast maken var snäll och sa att det gör väl inget om det händer - dom har billig plastkirurgi i Tallin och i Thailand. Får väl ta en sån tripp om x-antal år då!

Sen är jag i extremt behov av att klippa mig... fast jag tänker inte klippa mig... ska låta håret bli längre. Men luggen måste saxas. Och det har jag dyrt och heligt lovat att aldrig göra om själv. Jag har testat en gång och fick med råge underkänt av maken! Men svärmor kan få gå lös med saxen under helgen.

Självklart tycker jag även att sommarens grillande och andra godsaker satt sig lite runt midjan (och på andra ställen) Men det går ju att åtgärda, som tur är.

Antar att det är nån form av 35-årskris.

Fast nu när jag använt lite olika ögonkrämstester under sommaren tycker maken att ingen kan tro att jag är en dag över 34! Ha,ha...



Stockolm - here we come!

Yes.. det blir en tur till storstan i höst. Bokade och betalade för några timmar sedan. Och då vi valde att åka ned med SAS och hem med FlyNordic så kom vi undan alla tre för 2400:-

image8

Sista dagarna i oktober åker vi. Ned fredagen den 26 oktober, sent på kvällen. Och hem tisdagen den 30 oktober, mitt på dagen.

Så nu ska vi bara fundera ut vad vi ska hitta på för skoj i Stockholm som kan roa en fyraåring!

Förslag, någon?

Ostdag?

Lillbus skulle precis till att säga godnatt när jag upplyste honom om att det är onsdag imorgon.

'Ska vi äta ost då, när det är Ostdag imorgon...?'


4½ dl blod

4½ dl blod är jag tappad på idag. Rusade för att lämna blod på min lunchrast. Snabbt var det avklarat och jag 50:- rikare i form av kupong som gäller lite överallt!

image7

Hörde idag att en massa i Danmark fått HIV via blod, och det alldeles nyligen... hoppas verkligen det inte händer i Sverige. Det påstås ju att blodet kollas varje gång. Skulle inte vara så dumt om man skulle kunna få sitt eget blod om man någon gång skulle vara i behov av blod.

Personalmöte på kvällen. Hann ändå en snabbsväng och handla lite reavaror innan vi snabbt som attans slängde ihop middag i form av
Tomatsoppa med extra basilika
Rostade baguetter med vitlök och citronolja
Hackade färska tomater
(sen hade vi även lite rester i form av en laxbit och lite grillade revbenspjäll som fick komplettera upp det hela ännu mera)

Anlände till mötet en minut för sent - säkert med en doft av vitlök runt hela mig. Men mätt och belåten var jag, om än lite stressad!

SongBook

En sån här suktar jag efter:

image5


2500:- hos radiohandlaren... just under 1800:- via nätet... men jag känner mig liiiiite snål...

Skulle även kunna tänka mig en sån här:

image6

Den går på ca 3000:-. Men då har den ju en 3.2 mpixel kamera också! :-) Jag har ju faktiskt inte köpt någon ny telefon på 10 månader - smått rekord!

Förresten är min kamera lagad nu. Fick hem den idag. Lite snopet att den la av under semestern. Tur i oturen att jag redan fotat en massa - och att svärmor hade med sin kamera. Men inte trodde man ju att en två månader gammal (ny) kamera skulle pajja! Blä... men nu ska den alltså vara som ny igen. Jag kommer testa den hårt!

Dags för en dusch. Har varit och joggat en halvmil. Sen blir det grillad lax, pasta och spenatsås!

En sån där "kunnas" jag vilja ha när jag fyller år

Surväder gjorde att vi åkte iväg för en shoppinglördag... Alla blev glada och nöjda då vi tog taxi till storstan med svärmor, gjorde stan och sedan bussen hem sent på em.

Mest nöjd med mitt inköp av ny allvädersdress... jacka och byxa från Stadium. Jackan i ljust turkost och byxan svart.

image3

Lill-bus fick nya pennor och en burk med Hallo Kitty, sen var han nöjd. Men han gick runt och önskade hej vilt inför fyraårsdagen:

"En sån där kunnas jag vilja ha när jag fyller år*haha*

Middagen blev sen. Men svärmor hade marinerat
revbensspjäll som vi gick över och hämtade när vi återvänt just efter sex på kvällen. Till det fixade vi lite
klyftpotatis,
sparris och en
sallad med
morötter,
paprika,
lök, vitlök,
gurka,
isbergssallad
blandade nötter,
citronolja. 

När hon återvände hem var det bara för henne att komma över till oss, insupa en drink och sedan sätta sig vid dukat bord

Mums....och lite rödvin till det!

Pinka i kors

Två av barnen på jobbet låste in sig på toa idag. Två pojkar, båda femåringar. Min kollega bad dom komma ut men det ville dom inte. När dom väl öppnade dörren var dom överlyckliga

- Vi pinkade i ett kryss!

Ja, se pojkar. Ingen ska då komma och påstå att pojkar och flickor är likadana från början och att det är vi vuxna som ger dom könsrollerna!

Laga Lätt

Ibland har man ingen inspiration för matlagning alls... även om man egentligen ÄLSKAR att laga mat. Och detta händer som regel när det är dags för vardagsmiddagarna...

Det ska gå fort, det ska vara nyttigt - och sen gör det ju heller inget om det också är billigt!

Vill man få nya ideér är Laga Lätt en väldigt inspirerande tidning.

image2


Inga recept innehåller mer än 599 kalorier och recepten ska ta max 30 minuter att tillaga. Vissa recept är billiga och riktigt enkla medans andra är av mer festkaraktär. Rekommenderas! Har tillagat MÅNGA goda middagar från bara några enstaka nummer!

Linda Was Here

...äntligen fredag.

Andra veckan efter semestern avverkad. Så nu ska man väl börja vara inne i rutinerna igen... eller?

Både jag och U fick smita tidigare från våra jobb så vi hann med att uträtta lite ärenden tillsammans med lill-bus. Han hade förresten varit ledig tillsammans med farmor idag!
Och några reafynd blev det också!

Fredagen ska sedan firas med färsk krabba och vitt vin. Vi har tjuvstartat med en whisky. Och Lill-bus ligger i soffan och lyssnar på discodunk!

Bjuder här på ett recept för en lyckad fredagkväll:

  • Varva ned med något gott att dricka, samt lite chips (medans man plockat till veckans lämnade röj)
  • Ta en dusch - gärna alla tre samtidigt! :-)
  • Ät gott - gärna något pillrigt som tar tiiiid att äta!
  • Drick vin!
image1