Pepparkaksträd

image254

Just nu...

image252


Det luktar gott hos oss...

image253

Stor koncentration...

Inga linser

Jag använder linser - varje dag. Som regel använder jag månadslinser och under semestrar och om jag åker bort några dagar eller så använder jag endagarslinser.

Jag går och kollar ögonen en gång per år hos Synsam. men handlar inte linserna över disk hos dom, utan via deras egen webbutik http://www.synsam.se Detta funkar mycket bra. Alla mina uppgifter finns lagrade, jag ser när det är dags att boka ny tid och jag får bara köpa linser ett år efter senaste koll, sen måste jag göra en ny så jag vet att ögonen mår bra!

Idag är det 35 dagar kvar tills min nuvarande ordination upphör. Och jag har haft lite otur med linser det senaste halvåret. En lins har gått helt av! En har blivit taggad i kanten... Så två linser har jag fått kassera innan jag hunnit använda dom i 30 dagar. Undra varför? Så jag har, med andra ord, färre linser kvar än i vanliga fall den här tiden på året. Alltså tänkte jag göra en till beställning innan min ordination går ut. (Annars brukar det vara läge att beställa när jag precis varit på koll)

Men se det gick inget bra.

Linserna jag använder har utgått ur synsams sortiment. Och så står det att jag måste kontakta min optiker för att få prova ut nya...

Så irriterande! Hmpf...

Lindas önskelista till Tomten

image251

En länk värd ett besök

Jag hjälper Zack att sprida hans länk med hans ide att få in pengar till Barncancerfonden. Så klicka på bilden nedan så får ni veta vad ni ska göra!

image250

Läkartid

Enligt brevet jag fick när remissen för min heshet var mottagen skulle jag få tid inom tre månader. Haha... Så gissa om jag blev förvånad när jag passerade hemma på min lunch och fann ett brev - Med en läkartid redan nästa fredag.

Alltså den 7/12.

Hoppsan. Nu blev jag ju nervös! öron-näsa-halsläkare.. det lät så stort plötsligt. Men jag är ju fortfarande hes. Idag är jag mer hes igen så idag har jag faktiskt hoppat över luciaträningen med barnen. Så dom är lite konfunderade över varför jag inte var med idag.

Men nu när jag fått tid kanske jag ska sjunga och skråla som bara den. Så jag verklgien ÄR hes nästa fredag! haha...

Hur som helst så tänker jag kolla om jag kan få ledig hela dagen. Jag skulle ju egentligen ha slutat tidigt (alltså bara jobbat 6 timmar) så jag funderar på om jag kanske kan ta komp 3 timmar och lägga resterande tre på läkarbesöket (tar ju minst en timme att ta sig dit och en timme hem igen!). För i sånt fall får jag ju mig en dag att fixa dom sista julklapparna på! Och det vore ju inte helt fel att kombinera nåt mindre skoj med något väldigt roligt!

See no Evil

Såg en rätt ruggig skräckis igår.


Se No Evil

image248

Två poliser hittar en ung flicka med utslitna ögon. Hon lever men är naturligtvis chockad. Psykopaten som gjort detta mot flickan går till attack mot poliserna. En av dem dör, den andra får armen avhuggen, men lyckas skjuta Jacob Goodnight i huvudet.

Fyra år senare jobbar den överlevande polisen med fångar. Han är intiativtagare till ett projekt där ett gäng unga interner får en möjlighet till en månads förkortat straff. De ska under en helg städa ett gammalt slitet hotell, Blackwell Hotel, för att göra det beboeligt för hemlösa. Vad de inte vet är att Jacob lever och mördar. Och numera håller han till i det fallfärdiga hotellet Blackwell. Det dröjer inte länge förrän den gigantiske och skoninslöse Jacob tagit livet av några samt behållt en av de unga tjejerna som fånge. Inlåsta i hotellet börjar en kamp på liv och död där ungdomarna inte har någonstans att fly.

image249


Detta är en läbbig film. Det är ganska mycket frosserier i blod och slibb. Man får se ögon som slits ut, armar som huggs av, det spetsas, krossas och lemlestas. Relativt bra skådepeleri och miljön är härlig läskig. Man får snabbt ledrådar över hur Jacob blivit som han är och vem som är orsaken till det. Och det är dessutom rätt lätt att räkna ut vilka ungdomar som kommer klara sig. Några fantasifulla mord förekommer också. Eller vad sägs om att dö av att en mobiltelefon trycks ned i halsen?

Har man sett nyinspelningen av Black Christmas och nyinspelningen av Toolbox murders har man en ganska bra mix av vad detta är för film. Smygande i dolda gångar, spionage i springor och massor med mord!

Riktigt underhållande...om man gillar slibbskräck. Känsliga bör dock undvika!

Betyg:

image99image98image99image98

Tomtebrev

image247


Skall postas till Tomten!

Det här är jag

image246


Jag hittade länk till ett test hos Charlotte där man skulle svara på några frågor och därefter målades en tavla över en själv. Så ovanstående är jag! Lite mörk för att vara mig, men annars snygg. Jag är ju en sån där sprudlande, surrande, hoppetossa som aldrig är still eller tyst! Haha.. Så mönstret stämde ju bra! Vill du göra en egen tavla kan du klicka på länken nedan:

Click here to create your own painting.

Suspekt stöpta ljus

suspekta ljus

Hmmm.. är det bara jag som får konstiga associationer
av dessa jättestora ljus. Nästan 30 cm långa och GROVA!

Hittade dom i ett fönster nere på stan.
Kan tillägga att jag inte köpte dom!

Trasig, hel, trasig, hel...

Ok..nu vet jag nog vad problemet med skärmen är.

Det är nåt högspänningstjosan i skärmen som är lite knas. Ibland när man slår på den funkar allt som vanligt. Men nästa gång man slår på, och man har otur, knäpper/sprakar det till  och färgerna är helt regnbågelika. Då kan man slå av skärmen, vänta tills den är strömfri och har man då tur knäpper det inget när man slår på igen!

Alltså. Sjuk skärm som kan fungera ibland.

Det blir alltså till att fortsätta använda den nuvarande tills den är helt knäpp. Den lånade lilla smutsiga saken får ligga i förvaring tills dess den är absolut nödvändig.

Och jag fortsätter önska mig en helt ny dator - inte bara ny skärm! :-)

Tomtar, glögg och ärtsoppa

Igår var det skyltsöndag här i stan. Det var blötsnö men inte regn i alla fall...

Vi var nere på stan och kollade in skyltfönster, folk och tomtar. Lill-bus var och lämnade en teckning till en av stortomtarna (det var en teckningstävling) och av en annan fick han godis.

image244

Jag och Lill-bus åkte häst och vagn runt stan, vi smakade glögg och hade det allmänt mysigt.

Av tradition var det sedan glöggpremiär på hemmaplan. Vi kollade in  Skogsglögg från Grythyttans vin, som vi hade kvar (okorkad såklart) sen ifjol. Mycket god. Lill-bus drack barnvänlig glögg.

Middagen denna skyltsöndag var traditionsenligt hemma hos svärmor. Där bjuds det varje skyltsöndag på ärtsoppa och varm punch. Och i år fick vi även plättar med hjortronsylt och grädde till efterrätt.

Så nu känns det som att julförberedelserna är i full gång.

Idag är färgerna normala

Jättkonstigt. Men idag funkar skärmen som vanligt. Igår kväll såg jag att det var mindre underligt med färgerna än mitt på eftermiddagen. Men i dag är dom helt normala. Kanske för att maken nu lånat hem gammal dammig/smutsig 15" skärm.

- Nu kommer mamma bli besviken, sa Lill-bus

Men som läget är just nu så kan vi använda den vanliga! Den andra får stå som backup i nåt skåp nånstans!

Knasiga färger

Hoppsan.. vår skärm håller på att lägga av. När vi slog på den i em var det lilafärgat  i ena hörnet. Maken beskyllde mig för att ha gjort nåt med färginställningarna. Nej vet du vad. Jag sa på en gång att jag tror den håller på lägga av. Och visst är det så. Det sprakar lite misstänktsamt när man slår på den, men sen funkar den. Föruotm att vi ser allt i gråskala från vänster sida och in mot mitten. Och från höger sida tonar det från grönt, mot rött och så blått! Så man får lite konstig uppfattning om vad som visas på skärmen.

Maken ska  och låna en gammal liten skärm imorgon, för såhär kan vi ju inte ha det. Datorn är fyra år gammal (bra precis, den är köpt i oktober 2003) så det börjar bli dags att uppgradera lite...Eftersom vi inte använder datorn för spel brukar den klara sig rätt länge när vi köpt nytt. Men nu har det faktiskt börjat tugga lite när jag jobbar med bilder  - vilket jag gör ganska mycket. Men det är tredje digitalkameran på samma dator, och min nuvarande har 10megapixlar. Min första hade 3,2 så det är ju en viss skillnad i storlek.

Undra vad skärmen visar för färger imorgonbitti???!!!

Tomtedotter

image241

17 år och ganska nyförälskad i juletid (vi blev tillsammans i aug) gjorde jag denna tomtedotter åt min dåvarande pojkvän och nuvarande make. Året var 1989 vilket innebär att både vi och bilden börjar bli rätt gamla nu! De första två åren hade han den inne på sitt rum hemma hos sina föräldrar, men från och med julen -91 har den hängt på insidan av vår ytterdör. Varje jul lika troget. Och i går kom hon fram igen, tomtedottern!

Bedrövlig amaryllis

image242

Alltså... igår skulle jag plantera den vita amaryllisen (den röda har varit i jorden 3 veckor och är redan ståtlig och har två knoppar) Jag blev mindre glad då jag hämtade upp knölen ur källaren. Trots att den legat svalt och mörkt hade den skjutit mycket. Och i och med att den legat inrullad i papper, utan ljus, hade den blivit krökt och är alldeles vit. Och Knoppen har torkat längst ut. Nere vid knölen finns antydan till knopp nummer två, men den har liksom ruttnat bort. Usch så besviken jag blev. Och inte var den billig heller.. en hudring gav jag.

Nåja, jag har satt den i jord får vi se om den repar sig eller om det är komposttunnan som gäller. (jag får faktiskt lite knasiga associationer av den som den ser ut nu!)

Hur som helst ska jag köpa en ny vit amaryllisknöl idag! För jag SKA ha en vit amaryllis till nyår!

Soutzokakia

Grekiska köttbullar (Soutzokakia) någon?
(jag har då ätit massor av det ikväll)


500g lammfärs blandas med
1-2 vitlöksklyftor
2 skivor rivet vitt bröd
½ msk koriander
1 msk spiskummin
salt
peppar

Gör avlånga köttbullar (typ järpar) och rulla i vetemjöl

Stek i olivolja så dom får yta

Gör en tomatsås på
ca 2½ burk krossade tomater (brukar ta en tetra krossade och en burk hela)
en slurk olivolja
salt
peppar
socker

Lägg ned köttbullarna
Stek i ca 45-60 min i 175-200 grader i ugnen

Servera till Risoni (pasta som ser ut som riskorn), Tzatsiki och Grekisk Sallad.

Ett vinglas eller två är inte fel till! :-) Och en ouzo efter maten!

Julfint hos oss!

image237

Överaktivitet???

Jag har nog någon form av överaktivitet.. måste vara så... mina arbetskollegor säger att om jag fortsätter i samma tempo kommer jag vara pensionär när jag är 50! Haha..

Denna morgon har jag hunnit med (förutom att ligga i sängen och mysa med maken och Lill-bus och äta en lång god lördagsfrukost)
 • Slänga ut alla sängkläder på balkongen och påslakan/lakan i tvätten
 • Dammsuga hela lägenheten
 • Ta ned gardinerna i köket
 • Våttorka golven i kök och hall och lill-hall
 • Tömma diskmaskinen
 • Ladda diskmaskinen med det som inte rymdes igår
Känner mig grymt duktig. Men nu ska jag hoppa i några andra kläder än nattlinne och så ska vi ta sparken ned på stan. Blir nog kebab till lunch. Det kan en överaktiv kvinna behöva! Haha...

Gardiner, vodka, julsaker och lax

Jag har precis avslutat en stor röjarrunda inne i vårt linneskåp... jag har vikt gardiner som av någon anledning såg ut som om någon tryckt in dom i skåpet med våld (undra vem...) och tog upp dubbelt så stor plats som nödvändigt. Så nu är det dammigt som sjutton i sovrummet! Blä... måste gå en sväng med dammtrasan också. Tur jag får mig en drink i näven alldeles strax!

Vodka och Russian! Det blir bra!

Alla (nästan) julsaker är genomkollade och ligger i mitt numera städade linneskåp och väntar på upphängning/framsättning imorgon.

Laxen som ska in i ugnen är kryddad. Det blir romsås till. Om nån timme. Klockan är ju bara fem. Och vi äter sent!


Årets första julklapp

Fick min första julklapp igår... jag vet... liiite tidigt. men det var ju från Lill-bus. Han hade slagit in paketet så fint och när jag hämtade honom fick jag det. Jag försökte få honom att gå med på att spara det till julafton. Att det skulle bli fint med paketet under granen. Att vi kunde gömma den tills dess

Men nix. Det var icke poppis.

Så det var bara att öppna.

image236

Mycket tjusig.. eller nåt sånt!  En duk är det, om ni inte ser det! Haha...

Sen slog vi in duken igen så pappa fick öppna paketet när han kom hem!


Tidig morgon

Ytteligare en fredag. Ibland är det som att man inte hinner med alls. Först är det en låååång måndag och vips så är det fredag. Denna vecka har dock varit rätt normal. Jag har hunnit med alla dagar, om man säger så.

Slutar tidigt idag. Jag och Lill-bus ska dyka ned i jullådan och kolla om vi måste köpa glödlampor och så. Imorgoneftermiddag/kväll blir det Jul I Vårt Hus. Ska bli härligt. Jag kan inte vänta till advent. Och eftersom jag tar bort allt julpynt före nyår så hinner jag ju annars inte ha uppe det mer än tre veckor. Nej, nu får det komma fram. så jag kan dricka glögg på söndag efter skyltsöndag med julfint omkring mig. Inte till rosa gardiner... det skulle kännas märkligt!

Middagen är också planerad. Laxöring. Det är bara såsen som jag inte bestämt. Funderar på romsås...

Men först måste jag väl arbeta.

Är redan på jobbet. (gäsp) Det är liksom avigsidan med den tidiga dagen. Den är tidig i båda ändor!

Hur som helst ska jag i alla fall dricka kaffe strax. Och idag börjar vi träna till Lucia.

Ha en skön dag!

Windows Live Writer

Har ni testat det? jag får det inte att funka med blogg.se

Har jag gjort fel eller funkar det inte med blogg.se????

Någon?

Tomteteckning

image235


Lill-bus har (på beställning) ritat en tomte. Han är inte fullt lika intresserad som sin mor av det där med skapande! Haha.. men han kan uppenbarligen om han vill (måste)!

Härliga vinter

Det är väl vinter nu? eller...

Jag har precis kommit från lunchrast och jag är så fruktansvärt blöt så jag hade kunnat vrida ur min jacka. Jeansen är sura från låret och nedåt och till och med axlarna är blöta.. det har gått igenom jackan.

Gissa varför???

DET ÖSREGNAR! När det är tre dagar kvar till julskyltning/skyltsöndag!!! Jösses... Gummistövlar och regnkläder hade varit mera lämpliga kläder än vinterskor och lång bomullsjacka med foder!

Sagostig i Juletid ***** (obs! mycket långt och ointressant om du inte jobbar med barn!)

Här kommer min ide till sagostigen med barnen veckan före jul. Tanken är att vi börjar sagostigen en bit ovanför förskolan och går sedan in i skogen. Och vid varje "stop" hittar barnen saken vi letar efter precis då. Dessa saker ska naturligtvis finnas på plats och vägen ska vara upplyst med lyktor. Och för att få in lite aktivitet (förutom skogspromenaden) kommer det bli en sång vid varje "stop"

Vid målgången blir det sedan varm saft och pepparkakor.

image233Text:
Tant Beatrice har blivit sjuk. Hon har brutit benet precis lagom till jul och nu har hon inte hunnit fixa med allt som man skulle till jul. Hon ligger i sin säng och är mycket sorgsen. I fönstret i sovrummet fanns det ingen julstjärna. Det finns inte framme någon adventsljusstake och inte hade hon bakat och lagat någon god mat heller. Och vad värre är... lagom till julafton kommer hon få besök av sina barnbarn och dom förväntade sig ju givetvis en riktig jul ? med allt vad det innebär.

Och nu är det inte många dagar kvar. Hur ska hon kunna fixa jul när hon bara ligger i sängen och har ont. Visst hon skulle kunna fråga någon av sina grannar om hjälp, men Tant Beatrice är en envis gammal tant. Och tjurig. Hon vill klara sig själv, även om det nu såg ut som att hon skulle bli utan jul i år på grund av just den anledningen.

Vad tycker ni att Tant Beatrice ska göra? Tycker ni att hon behöver få hjälp med att fixa julen? Ska vi hjälpa henne? Det första vi ska fixa är lite fikabröd. Tror ni hon behöver några lussebullar. Och pepparkakor? Och kanske nån god chokladefterätt till efter all julmat? Kom så går vi in i sagoskogen och ser om vi hittar någon som kan hjälpa oss med det!!!

(Promenerar iväg)

Hittar: En sockerbagare

Text: Kolla en bagare... han fixar säkert allt fika till Beatrice. Ska vi sjunga för honom?

Sång: Sockerbagaren

Text: Okej. Nu har vi fikabröd åt Tant Beatrice. Vad kan vi mer behöva...Kanske vi behöver en julstjärna att hänga i fönstret hos Tant Beatrice, tror ni inte det? Jag tror att om vi fortsätter vidare i sagoskogen ska vi nog kunna hitta en stjärna. Där brukar det ibland ligga stjärnor som ramlat ned från himlen och lysa. Vad tror ni om det?

(Promenerar vidare)

Hittar: En stjärna

Text: Men här ligger ju en stjärna. Perfekt. Den kan Tant Beatrice ha i fönstret.Kan ni nån sång om en stjärna?

Sång:Blinka Lilla Stjärna

Text:Okej. Nu har vi fikabröd och stjärna åt Tant Beatrice. Vad kan vi mer behöva? Hennes barnbarn skulle ju komma på besök till jul. Tror ni dom har önskat sig några julklappar? Tror ni dom har skrivit önskelistor till jultomten? Ska vi se om vi kan hitta önskelistorna så vi vet vad barnen önskar sig?

(Promenerar iväg)

Hittar: En stor brevlåda i skogen. Full med önskelistor. Och klapparna till Beatrices barnbarn

Text: Kolla tomtens brevlåda. Då måste han ju bo här i närheten. Och här ligger det paket. Dom är till (läser på paketen) Lasse och Miranda. Tror ni det är Beatrices barnbarn? Det tror jag... Vad tror ni dom har önskat sig av tomten? Vi sjunger om vad vi önskar oss...

Sång:När julen kommer önskar jag...

Text: Kanonbra. Nu har vi hittat julklapparna som Beatrice behöver till barnen, vi har en sockebagare som kommer baka och så har vi en stjärna till i fönstret. Då är det ju snart fixat inför jul så hennes barnbarn kan komma och hälsa på henne på jul. Men är det nåt mer vi behöver? Tror ni att Tant Beatrice behöver någon julgran? Vi måste gå vidare i sagoskogen och se om vi kan hitta någon fin gran att ge till Tant Beatrice.

(Promenerar vidare)

Hittar: en klädd gran

Text: Vem tror ni har klätt den här? Jag tror det är smånissarna. Tror inte ni det? Vi sjunger om dom...

Sång: Tipp tapp

Text: Men så bra. Nu har tant Beatrice nästan allt hon behöver inför jul. Lite Julmat bara, men det kan vi ju be någon restarurang hjälpa henne med, eller hur? Jag tror tant Beatrice kommer bli mycket glada över att ni ville hjälpa henne fixa jul. Tror inte ni det? Ni har varit jätteduktiga. Nu är det bara tomten som fattas.. Och han kan ni ju en sång om...

(ev kommer nu en tomte - dvs om vi hittar någon som kan ställa upp, någon som barnen inte känner igen!)

Sång:    Våran tomte (två verser)

image234

Och Anki.. om du läser detta... säg inget, detta är en hemlis,
men ni KANSKE blir inbjudna till sagostigen...
Får se hur det blir med tid och så...


Fuskpizza

image119


Har ni testat dom där färdiga pizzabottnarna där det även medföljer tomatsås?


Har köpt dom nån gång för att ha som reserv om det krisar nån kväll. Antingen att det är slut på ideér eller att det inte finns tid att laga nåt mer komplicerat. Idag åt vi en sån fuskpizza, men bara för att vi hade rester som passade på.

Och det blev minsann ingen fattigmanspizza.

På pizzabotten (som jag kavlar ut så den täcker en plåt innan man vikt upp kanterna) hade vi
Tomatsås (färdig i burken då...)
Strimlad skinka
ost
räkor
renskav
lite lammbitar
feferoni

Och för den som ville - lite kebabdressing i efterskott.

Alltså blev det nån form av hemmagjord kebabpizza.

Mycket smidigt
Mycket enkelt
Mycket gott

Framkallning av kort

Jag har inte slutat framkalla foton, trots att jag övergick helt till digitalt format för fyra och ett halvt år sedan. Jag framkallar massor av bilder. Tycker inte alls att det är samma känsla att bara titta på bilderna i datorn (eller på TV) . Vissa bilder använder jag i min scrapbooking och vissa har hamnat i "vanliga" album. Nu på senare tid har jag istället börja beställa fotoböcker av det bilder jag inte scrappar.

Detta innebär att en vanligt hederlig fotokopia har jag inte framkallat sedan förra julen, tror jag. (Däremot har jag alltså hunnit med flera fotoböcker.)

Fotokopior brukade jag antingen beställa från Expert eller ett franskt företag jag inte mins namnet på just nu.

Nu skulle jag emellertid skicka in att framkalla julkorten, samt några extra kopior av en fin bild på Lill-bus till mormor och farmor. Men jösses vad Expert hade höjt sina priser.

En liten förstoring på 13*18 brukade kosta ca 9.90 och en i A4 storlek gick på 29:- tror jag. Nu kostade en 13*18 29:- och en A4 kostade hela 44:-. Och ett vanligt 11*15 foto gick på 3.45

Så jag kollade upp några andra och beställde istället från Fuji Direkt. Där kostade en 11*-kopia 0,95. Och eftersom det var så stor skillnad tog vi STORA julkort. Vi lyxade till och och tog 13* (blir väl ca 19 på långsidan va?) och ett sånt gick på 1.95. Dom små förstoringarna kostade bara 4.95. Så trots en frakt på 29 kronor blev det mycket billigare.

Så nu har jag sparat en massa pengar! haha

I författartagen

Jag har just nu planeringstid på jobbet. Och jag har precis skrivit ut en "saga" eller liten "musikal" eller vad man nu ska kalla det. Barnen ska få gå i skogen veckan före jul - då det är mörkt - och så ska dom få gå en "sagostig i juletid", som jag så fint kallar det. Det kommer bli en saga om en Tant Beatrice som behöver hjälp med att fixa jul. Och barnen kommer få hjälpa henne att hitta det som behövs för att det ska bli en riktig jul. Och vid varje stopp i skogen ska vi ha ljuslyktor och så kommer dom få sjunga julsånger som passar till vad sagan handlar om just där. Och i slutet blir det såklart pepparkakor och varm saft.

Tror det kommer bli mysigt.

Men nu är jag helt tom i hjärnan. Ska gå ta mig en kopp kaffe och bolla med mina kollegor om vad dom t ycker om projektet. Jag kanske inte alls får godkänt! haha...

Adventskalenderpåsarna

305849-232

Detta är dom tjugofyra påsarna som ska innehålla någon
liten godbit från och med första december. Dom
ska hänga på väggen i köket på ett rött hampasnörei tre
rader och varje påse ska förslutas/hängas upp med en
träklädnypa. Kommer bli rätt gulligt, tror jag!

Risk för pyssel ikväll

Ok.. det är tisdag.. alltså kommer pysselmajan i mig fram.

Ikväll tänkte jag fixa lill-bus adventskalender. Inte färdigt alltså, men påsarna som ska hängas upp till första advent.

Avsikten är ialla fall att fixa dom. Får väl se om det blir gjort. Före det ska jag i alla fall dammtorka i köket och sen ska jag ta ett kortis-bad med lill-bus. Han sitter redan i badet och väntar på mamma.. så nu ska jag skynda mig.

Men om allt flyter som det ska kommer jag ha adventskalenderpåsar att fota senare i kväll...

Vacker himmel

En kvart innan jag slutade idag (alltså vid 14:45) var det sån här vacker himmel utanför mitt jobb.

image231

4-5 grader kallt och klart.

Dessvärre fotat med mobilen så det är väl inte
hundraprocentig skärpa och svärta,
men det visar ialla fall hur vackert det var i eftermiddag.

En titt in i vårt vardagrum

image230

Föreläsning i kväll

Har inte varit hemma många minuter i em/kväll. Nästan bums efter jobbet skulle jag på en föreläsning om ADHD. Det var en karl i femtioårsåldern som själv hade handikappet, men som inte hade fått diagos förrän när han var 40 år.

Han var duktig på berätta så trots att man jobbat hela dagen först orkade man. Annars tycker jag det är så jobbigt att gå på jobbrealterade saker efter arbetsdagens slut. Man är liksom inställd på att sluta för dagen!

Nåja... det var ganska trevligt ändå. Trots att vi inte fick kaffe. Haha.. bara frukt och vatten.

Läkarbesök

Hmm... tilllbaka från läkaren. Han kunde se en lätt rodnad i halsen, men dom saknade möjligheter att kontrollera mer ordentligt. Så han remitterade mig till Öra/hals. Och i väntan på det tyckte han att jag skulle tänka på när/hur jag änvänder rösten. Och när han hörde att vi kör igång Luciaträningen på torsdag tyckte han att jag inte skulle sjunga mer än vanligt i alla fall. Haha... lätt för han att säga! :-)

Men jag tror jag känner efter lite.. känns det hest är jag försiktig. Märker jag inte nåt kör jag på som vanligt.

Och när kallelsen kommer (brukar det inte vara lång väntetid på sånt???) får jag väl ta mig en funderare när jag vet hur läget är då!


I valet och kvalet

Jag har mina funderingar om morgondagen. Jag har tid hos läkare halv två för att kolla halsen. Jag har ju varit hes, som jag skrivit... länge. Nu är det nästan åtta veckor!

Självklart är jag nästan inte hes alls nu. Jag har sjungit HÖGA toner idag när jag och lill-bus bakat. Jag har suttit och spelat gitarr och skrålat bara för att kolla om rösten håller. Och den har hållit riktigt bra. Liiite hes är jag nu ikväll. Men bara pyttelite...

Så hur sjutton gör jag nu? Avbokar jag och hoppas att det har blivit bra nu då.. eller åtminstone nästan...

Eller går jag dit (och betalar pengar) bara för att höra vad dom säger? Det syns ju säkert inte något nu när rösten är nästan normal...

Äsch!

Bullbak

image228

Saffransbullar

image227

Detta håller vi på med precis just nu - jag och Lill-bus.
Vi bakar saffranslängder. Degen är på jäsning och om ca
20 min ska vi börja baka ut dom!

Söndag

Söndagar brukar se ganska likadana ut hos oss. Är nog lite av en vanemänniska - trots att jag gillar att det händer nya saker.

På söndagar slår jag alltid på första tvättmaskinen efter frukost. Sen slänger jag ut sängkläderna på balkongen och börjar dammsuga alla rum, alla lister och hörn samt alla sängar och madrasser.  Undertiden får alla blommor sig en omgång vatten av maken. Sen pustar jag och skriver en veckomatsedel/handlingslista. Och så åker vi och sopsorterar samt veckohandlar. Därefter får vi lunch.

Resten av dagen brukar sedan vara tom på måsten. Det blir självfallet kaffe. Kanske går vi ut en promenad eller är ute och busar med Lill-bus. Är vädret dåligt kanske vi ser en film. Idag har jag ingen aning om vad eftermiddagen kommer att bjuda på. Vi får helt enkelt känna av läget senare...

Men nu är jag alltså framme vid punkten: Skriva matsedel och handlingslista.

image226

Och sen handlingsdax!Blötsnö

Blötsnön vräker ned.  Eller nåt mitt emellan snö och regn. Det är midnatt och vi har just sett klart en av alla Bondfilmer i aluminiumväskan vi köpte i våras. Vi har nu hunnit till och med Licene to Kill.

image225


Nu är det sängen som gäller. Ska bara borsta mina tänder och kanske kolla lite i morgontidningen. Vi får nämlingen ingen tidning i tidig gryning. Vi får tidningen av svärmor... när det passar. Nästan varje dag kommer den. Men inte alltid. Men så kan vi heller inte klaga - vi har den ju gratis. Ingen av oss har ändå tid att läsa tidningen på morgonen så det skulle kännas grymt dyrt att betala för något man läser på kvällen innan sovdags. Men gratis är gott. Vi tackar och tar emot - och klagar inte om vi saknar tidning någon dag.

Sov gott!


Så lyckad lammiddag!

Nu har vi avnjutit en mycket god lammiddag.

Vi testade receptet jag bloggade om för ett tag sedan här:

Men eftersom vi har väldigt svårt att hålla oss till redan skrivna recept så gjorde vi om det lite. Dock ovanligt lite, för att vara oss...

 • VI stekte i 170 grader - inte 180.
 • Vi stoppade inte in citronskal - däremot vitlöksbitar
 • Vi använde mer salt än i receptet
 • Vi fick inte tag på färsk rosamarin så vi använde torkad
 • Till nästa gång kommer vi heller inte använda lika mycket vin. Det reducerar väldigt lite i ugnen eftersom den ligger under folie mest hela tiden. Så vi kommer ta buljong (fond) och vin. Kanske 50/50. Bättre stoppa vinet i glasen! haha..

Vi hade lammet 2 timmar och 45 min i ugnen, varav sista 45 utan folie i högre värme.

 • Sen serverade vi Risoni till.. (Inte mos eller rostade rotsaker. ) Alltså sån där pasta som ser ut som ris. Den får man ofta i Grekland och lamm är och förblir förknippat med Grekland för mig.Såklart tog vi en Ouzo medan vi lagade.
Ouzon kom ur en 1½liters pet-flaska. Det ser verkligen ut som att vi bjuder på hembränt när spriten serveras ur plastflaska. Men vi köpte hemgjord Ouzo sist vi var i Grekland. Den är så god och sååå billig så det är svårt att låta bli. Passar utmärkt före greklandsmat.
 • Vi serverade broccoli och sockerärtor till. Och soltorkade tomater, oliver och rostad majs. Lite Tzatsiki hade varit perfekt. Men det hade vi ingen så istället tog vi lite Aioli!

Ett av alla foton

image224

Detta är ett av alla foton vi tog idag. Jag fotade säkert 50 bilder - om inte mer. Och jag har använt tre stycken till julkort. Jag gör ett collage färdigt med text i Photoshop och sen sparar jag hela kortet som en JPG-fil. Då blir det en helt egen design på julkorten. Just detta kort klarade inte utgallringen så det är därmed heller inte med på det slutgiltiga kortet, även om det inte är nåt större fel på det här!

Visst hade jag hittat en fin miljö att ta korten på?

Lördag!

Så var vi vakna igen. Efter en skön natt!

En aktuell rapport över sysslorna här hemma just precis i denna stund är att Lill-bus leker i sitt rum. Han håller på med nån lek där en mobiltelefon ingår. Maken står i köket och putsar rent en lammbog och jag sitter vid datorn. Och ska gå borsta mina tänder... strax...

Ute ligger snön fortfarande vit och jag har bestämt mig för att fota fler julkort. Det ska ske om nån timme - innan vi går ned på stan och köper vin. Vi ska ju alltså laga lammbog ikväll och i det receptet gick det åt en hel flaska rödvin. Inte för att vi saknar rödvin hemma - men dom som står i vinstället känns aningen för fina för att slänga in i ugnen.
Färsk rosmarin behöver vi också.

Ha en härlig Lördag, alla bloggisar!

En härligt kall vinterdag

image222

- 10 visade termomentern. Det knarrade under skorna. Och det här är min väg hem från jobbet! Jag genar genom en liten skog, nedanför ett litet berg. "Min" förskola ligger nämligen väldigt fint till. Skog och berg vid husknuten. Att jag sedan bor nästgårds (3 min) gör ju inte saken sämre. (Och ned till Centrum tar det 5 min! Perfekt!)

Glögginköp!

image223

Blossa 2007 var SLUT. Det tog visst bara en timme så var den borta. En jag vet kom in en timme och femton minuter efter öppning och då var det finito! Och jag som tycket jag var ute i god tid då jag var där redan vid ettiden. Inte heller den trestjärniga fanns... Men det ska visst komma mer till veckan! Undra om jag hinner med då??

Med eller utan?

Ljus

ljus2

Vad tycker ni? Med eller utan kottar???

Fredag imorgon

305849-221

Inga babysaker kvar

Nyss ringde makens morbror. Dom får besök av långväga släktningar nästa helg och dessa har med sig en liten 10kg knatte. Så han behövde en vagn...

Nix, pix. Vi äger ingen vagn. Fast v år unge bara är fyra år och tre månader har vi inget sådant fordon. Vi har ju haft, såklart. Men den lätta sulkyn har vi nött upp på våra utlandsresor så den lämnade vi i Grekland i somras. Och den "riktiga" sulkyn sålde vi innan semestern. Vårt barn får vackert promenera!

Ok, tyckte han som frågade. Han hade visst anat men tyckte att man måste ju fråga i alla fall...

Hur är det med bilstol då?

Tja... vi har ju en bilstol till unge herrn - såklart! Men den är inte från 10kg. Jag tror att den är från 12 kg men den är framåtvänd. Och jag antar att den lilla bebben inte är gammal nog att sitta frammåt. Lill-bus har alltid varit lång och smal så han har suttit framåt ett tag (längre än från nu rekommenderade åldern fyra - är jag en dålig mamma nu?). Men jag sa att den får dom ju låna om dom vill. Kanske är bättre än inget alls. Vad vet jag!

En kollega som jag träffar bara ibland väntar ett tredje barn nu i februari. Hon har två stora killar sen tidigare. Och hon höll på gå genom vad som fanns kvar från deras babytid. Det var inte mycket. Och jag tänkte att nu kanske jag kan göra mig av med lite mer av sånt vi har kvar, så jag började också fundera. Men kom fram till att vi har egentligen inte kvar nåt... Lite leksaker, såna där rejälare från BRIO och så, som jag ev. tänkt sälja nån gång. Men inget annat. Säng, första bilstolarna, babysitter, skötbädd, kläder, leksaker.. ja rubbet, är sålt eller bortskänkt.

Jag är inte speciellt nostalgisk av mig. Iväg med sånt som inte används. BASTA.

Nån som behöver en 12'' cykel, förresten? Har en stående i källaren. Som inte kommer användas mera!Ha ha...


Jag pysslade faktiskt igår med...

Ni måste ju tro att jag är värsta pysselmaja. Och visst, jag gillar att fixa saker. Men inte hela tiden. Men inför jul brukar det bli mycket.

Igår så :

- Målade jag ett gäng kottar sådär lite slarvigt.. vita blev dom.. lite likt snö på dom.
- Målade jag siffrorna 1,2,3 och 4 på trähjärtan

Det var ju inte så mycket... Dessa hör till min adventsljusstake. Längtar efter att få sätta fram den. Ska fixa till den snart - även om jag inte ställer den på köksbordet ännu... Då fotar jag!

Norrbottens Lucia

image207

Snart dags för Lucia

Luciadags
även i Norrbotten. Norrbottenskuriren utser varje år Norrbottens Lucia och just nu pågår arrangemanget för fullt. Jag tycker det är lika roligt varje år att läsa om kandidaterna och numera kan man ju även se WebTV om Luciakandidaterna . Jag var själv med för många år sedan (-94 tror jag det var..) och även om jag inte har (eller hade) någon Lucialook så var det en otroligt rolig upplevelse. Vi hade fruktansvärt roligt från Allhelgona fram till Lucia. Men jobbigt. Alla helger var uppbokade med visningar och vi levde på typ pepparkakor, julmust och choklad. Det var vad vi blev bjudna på hos de affärer och företag vi visade upp os... haha...

Kröningen i Luleå Domkyrka var otroligt vacker och hela Luciadagen var nästan magiskt. Då började vi lussa fem på morgon på Luleå Sjukhus och sen höll vi på hela dagen fram till 23:00 på kvällen. Vi avslutade på Stadshotellet i Luleå. En mycket jobbig och fullspäckad och gripande dag. Det var svårt att hålla tårarna borta när man sjöng på ålderdomshem och gamlingarna började gråta. Och det var lika svårt på prematuravdelningen där det var de minsta babysar jag någonsin sett. Och miltärerna i Boden (I19) ställde sig upp och sjöng med i Stilla Natt utan att någon bad dom.

Så det Luciaminnet vill jag inte vara utan...

Här kan man rösta på Norrbottens Lucia. Jag röstar på nr 8

Boys will be boys

Jag har legat i badet och läst Amelia medans Lill-bus har plaskat på med sina leksaker. Då slog det mig att pojkar verkligen är pojkar. Inte för att jag såg honom naken, utan för att jag satt och lyssnade på hans lek.

Vi har aldrig visat honom Spindelmannen eller andra actionfigurer. Det är inte så att jag har något emot dessa, men han har verkligen inte visat något intresse av sånt. Det är helt nyligen han börjat leka med bilar. Han är väldigt anspråkslös med små krav när det gäller leksaker. Ger man honom en tom kartong är han nöjd. Den går ju använda till allt möjligt... som tigerhus, båt, förvaring för ituklippta triss-lotter (!), gryta att laga mat i och så vidare. Men just nu leker han väldigt mycket med tågbanan i trä och en del bilar. Och trots att han alltså inte sett våldsammare filmer än Nalle Puh och Pippi Långstrump kraschar hans tåg hela tiden. Passagerarna flyger all världens väg och landar i hav och krockar i väggar. Bilar krockar och flyger i luften och så vidare...

Jag ser ju pojkar och flickors lek hela dagarna. Och vet ju sedan tidigare att dessa är väldigt olika. Men då ser jag ju även hur mycket deras föräldrar serverat dom med. Flickorna kommer till förskolan i prinsesskläder. Dom har med sig frisörsaker, smycket, prinsesskronor och balettskor. Pojkarna kommer med batmanfigurer, spindelmannendräkter och har hulken på sina väskor. Så visst är dom försedda med en del av sin roll hemifrån. På förskolan är det mer könsneutrala leksaker även om det finns dockor och bilar. Och visst finns det Barbie och My Little Pony. Men det är inte lika tydligt som när man tittar i katalogerna med sidorna för tjejer med Bratz, JordgubbsLisa och Little Pet shop. Och så killsidorna med Spindelmannen,TMNT och Bionicle. För just sånt saknas på jobbet. Sånt har dom med sig hemifrån...

Men just därför slog det mig att pojkar är pojkar ändå... trots att det inte finns en endaste liten Spindelman i Lill-bus rum eller på hans dagis. Hans mjukisdjur får vara med i massor av krockar och fall... Så leker inte en flicka med sina figurer. I alla fall inte de flesta...


Julstrutar för änglagott

305849-217

Dessa har jag knåpat ihop under tisdagskvällen och de
ska fyllas med polkagrisar, juleskum eller nåt annat gott är det tänkt.

Fem av dom ska bli gåvor...

Bjuder på en giraffbild

image216

Haha.. snygg va. Jag gjorde den igår och
nu hänger den på en vägg på jobbet.

Någon som kan räkna ut vad den ska användas till???

EDIT:
Svar: ja visst är det en måttsticka, eller vad man nu ska kalla det... den går upp till 130CM så det är en ganska stor giraff som hänger på väggen på jobbet. Jag blev väldigt nöjd med den. Jag plastade den så kan vi använda den i flera år. Man sätter bara lappar med barnens namn vid den längd dom är. Istället för att skriva på giraffen.

En ganska vanlig tisdag

Det är fortfarande segt på Blogg.se och jag har förstått att det inte bara är hos mig (tack och lov) Till på köpet har bredbandsbolagets fiberlina legat nere idag. Visserligen har jag jobbat och inte behövt nätet hemma men maken har varit hemma och det är ju alltid precis när det inte funkar man behöver internet!

Snön ligger kvar. Och det ska visst bli kallare. Det är perfekt pulksnö i backen hos oss. Lill-bus flög som en vante i hoppen. Haha... tur jag inte åkte - då hade jag nog haft blå rumpa i kväll!

Idag har jag jobbat som vanligt. Det har varit lugnt på jobbet. Vi har dramatiserat Bockarna Bruse och så har jag haft sångsamling med husets barn. Den sista med "vanliga" sånger. Nästa vecka börjar jag med Luciasångerna.

image60
Det här är min sånglåda...Innehåller olika djur, figurer
och saker beroende på vilka sånger vi sjunger för tillfället.Det gick riktigt bra att sjunga idag. Blev bara liiite hes och kraxade bara ett tag efteråt. Visst känner jag att rösten ännu inte bär men det verkar trots allt gå åt rätt håll. Har ialla fall ringt VC och fått tid nästa måndag. Har jag inte blivit bra tills dess så får dom kolla upp mig. Det kunde visst ha blivit knutor på stämbanden sa dom...

Slutade tre och då var jag och Lill-bus på biblioteket. Vi är där minst en gång per månad. Det läses en hel del hos oss.. mest barnböcker. Vi börjar med en Pippi Långstrump ikväll. Jag läser mer tidningar.. böckerna hinner jag inte alltid med. Men på somrarna slukar jag böcker som sjutton...

Sen har vi städat lite..

Och nu är det dags för Lill-bus att hoppa i duschen. Jag tror jag gör honom sällskap.

Ett tips till de som jobbar med mindre barn

Här kommer något jag gjorde till en ramsa som kommer från Karungi förskolas hemsida.


image215
Dessa ska vara till nedanstående ramsa och användas för att träna lite matematik och språket i samlingen


Fem små granar
stod i skogen så vit
och hoppades att någon
skulle hitta dit.

De ville komma
till människors hus
och bli klädda
med vackra ljus.

Då kom en man med yxa
och högg ena granen ner.
Han bar hem den till familjen
som av glädje ler.

Fyra små granar
stod i skogen så vit...

Tre små granar...

Två små granar...

En liten gran...

Ingen liten gran
står ensam i skogen kvar.
Runt dem dansar nu
alla barnen, mor och far.

Så seeeegt

Är det bara för mig det går så seeeegt på blogg.se

Smått omjöligt att skriva egna inlägg och tungt att titta på andras sidor. Dock går det ju bra att surfa runt på andra sidor/portaler... Så irriterande!

image152

Julklappspyssel

image214


Lill-bus har fixat julklappar. Med assistans av mig.
Han har målat träburkar och satt stjärnor på... Måste bara fixa ett lack (spray??) och nåt fint band att knyta runt så är dom klara sen. Då får jag ta en bild av resultatet!

Bildbevis på stjärnorna

305849-204

Var bara tvungen. Tyckte det var så coolt med stjärnor inne i tandkrämstuben. Haha.. antar att jag är mer än lovligt knepig som fotar tandkräm...men det bjuder jag på!

Min söndag timme för timme

8:00 Sov jag fortfarande.

9:00 Hade jag varit vaken en timme. Kvart-i vaknade Lill-bus. Då grattade vi maken på farsdag. Han fick en sån här:
image118

Sen tog vi frukost.

10:00 Slog jag på en tvättmaskin och började dammsuga lägenheten. Upptäckte att ett ljus droppat från en vägghylla ned på golvet och över min Ergo-rapido. Morr!! Fick sanera den med hårtork och hushållspapper.

11:00 Tog jag på mig riktiga kläder och började göra en veckomatsedel samt handlingslista

12:00 Var vi och handlade. Förutom mat köpte jag godis och lott åt pappa. Lill-bus köpte sin sedvanliga söndagsefterrätt: Risifrutti.

image143


13:00
Jag hängde tvätt, satte på en till maskin och sen åt vi lunch. Fryspizza. Snabbt och enkelt. Och helt OK. Lill-bus gillade den inte!

14:00 Åkte vi till mina föräldrar för kaffe och tårta

15:00 Var fortfarande hos mina föräldrar. Var bland annat och kikade på julgranen min pappa huggit åt oss. Den verkade stooooor. Kommer bli tvungen att göra hål i taket om vi ska ha den. Haha?

16:00 Kom vi hem från mina föräldrar. Jag och Lill-bus stannade ute i snön som vräkt ned hela dagen. Vi åkte pulka och stjärtlapp, byggde en snöhäst och var allmänt snövilda. Dessutom satte vi på en sparklåda på Lill-bus lilla spark så hans älskade mjukistiger kan åka med.

image212


17:00 Var vi fortfarande ute. Gick in en halvtimme senare. Då hängde jag upp julbelysningen på balkongen. Den ska inte tändas än, men det är skönt att göra det när det är nollgradigt ute så man slipper frysa så väldigt!

18:00 Åt vi farsdagsmiddag. Kycklingspett i Tandorimarinad och pommes. Sallad på färsk spenat. Och en öl.

19:00 Tappade jag upp ett bad åt Lill-bus, hängde tvätt, laddae maskinen igen och fixade med Lill-bus kläder till morgondagen. Sen kröp jag ned till honom med en tidning.

20:00 Låg jag i Lill-bus säng och läste Pettson & Findus. Just före halv nio sa vi god natt och sen fixade jag fram mina egna kläder till morgondagen.

21:00
Försökte jag blogga. Men Blogg.se funkade urdåligt så det gick inte så bra?

22:00 Såg jag ett avsnitt av House på DVD

image213

23:00 Låg jag i sängen och läste lite

24:00 Släckte lampan för en stund sedan och somnade gott! Väcktes typ fem över av att traktorn kom och skottade gården. Men sov sen vidare...


Vad sysslade ni med?


BloggRegistret.se

Måndag imorgon

Lill-bus frågade vid sänggåendet:

- Ska jag på dagis imorgon?
- Ja det är ju måndag i morgon.
- Jag tycker inte om måndagar...
- Det gör inte jag heller. Men när måndagen har gått så går resten av veckan bra sen.
- Jag tycker inte om Måndagar, Tisdagar, Onsdagar och Torsdagar. Jag tycker bara om Fredagar, Lördagar och Söndagar!


jag är helt klart benägen att hålla med min kloka fyraåring!

Också ett sätt att duscha

image211

Haha... Inte för att han är rädd för att bli blöt. Men han leker Nalle Puh och det regnar så förskräckligt i Sjumilaskogen! Så mamma plockade fram paraplyet!

Vår hallimage210

Fyndlördag

image208


Idag har vi varit på en jättestor secondhandmässa som hålls i Luleå två gånger per år. Vi är dit både vår och höst. Och det är alltid lika skoj.

Brukar hitta en hel del roliga saker och det är verkligen en guldgruva när det gäller att hitta bra barnsaker. Skridskor, skidor och spark har vi handlat tidigare. Och är man i behov av barnvagnar eller nåt sånt finns det hur mycket som helst.

Skivor brukar det bli. Och filmer. Ibland nån bok. Har hänt att jag hittat kläder - mest åt lill-bus men även åt mig själv ibland. Köpte en jättefin Cross-jacka förra hösten, som jag använt jättemycket.

I år blev det inte så jättemycket men litegrand.

Köpte tre figurer ur Nalle Puh åt lill-bus till julklapp. Dom ser helt oanvända ut. i storleken ca 35-40cm. Måste ha varit stationerade på en hylla som prydnad. Och med tanke på hur tokig han är i Nalle Puh just nu så blir det perfekt i julklappspaketen.

Sen hittade han själv hela familjen Puh i småversioner som han genast ville ha. Och när priset var satt til 20:- för alla kunde hans farmor inte motstå. Jag kompletterade med en Nalle Puh väska han kan ha dom i!

image209

Maken köpte lite gamla VHS-filmer som ska ut på tradera. Jag hittade en bok som ska läsas till jul åt lill-bus. Ett kapitel om dagen fram till julafton. En CD-skiva vi saknade blev det också...

Fullt nöjda med den svängen! Fast det var mörkt och hemskt att köra hem...

Fortfarande hes.

Alltså.. dom som läste min blogg vet att jag skrivit om att jag varit hes...

Jag har nu varit hes till och från i över en månad.. nästan en och en halv. Och det går inte över. Det är inte så att jag inte kan prata. Mer att det kraxar lite och att man måste känna mig för att höra att jag inte låter riktigt som vanligt. Men mest hör man det när jag sjunger  (och apar mig - dvs spelar olika roller på samlingarna för barnen eller läser sagor med olika karaktärers röster för jobbarnen eller lill-bus) Jag klarar inte av att komma upp i dom höga tonerna ordentligt. Och jag blir extra hes när jag läst om Nalle Puh för lill-bus. Det är ansträngande att prata som Nasse i ett eller två kapitel...

image206


Men lite underligt är det. Varför går det inte över?

Det är nästan så att jag funderar på om jag måste sluta sjunga. Jag sjunger mycket. Det är jag som har hand om sjungandet på jobbet. Och sen sjunger jag och lill-bus mycket. Och förutom det sjunger jag mest hela tiden ändå.. och dessutom pratar jag non-stop. Jag är liksom aldrig tyst. Folk skulle tro att jag var allvarlig sjuk om jag var tyst mer än några minuter åt gången...

Hur i hela friden ska jag då bli av med min heshet. Och jag kan ju för sjutton inte jobba om jag inte kan prata. Jag menar hur fixar man en vardag med 18 ungar som ska vägledas, tillrättavisas, uppmuntras, tröstas, utbildas, diskuteras med och så vidare utan att få prata!!!! Det går ju bara inte..

Och till på köpet vill mina kollegor att vi ska börja träna till lucia till veckan..


image207

- Krax, säger jag bara.

Börjar bli lite rädd att jag håller på förstöra min röst i och med att jag forstätter sjunga höga toner trots att jag inte klarar dom... :-(

Kvällens middag

Just nu pågår middagsfix.

Vi ska äta Thaisallad med fläskfilé.

För ca 4 port. gör man såhär:

1 fläskfilé
1 msk smör eller olivolja
salt
peppar
2 chilifrukter (välj styrka själv)
1 frp sockerärtor eller sugarsnaps
salladslök
färsk koriander (färsk)
babyspenat (färsk)


Stek filén i tunna skivor. Salta och peppra.

Dela chilifrukterna, kärna ur och strimla. Strimla sockerärtorna (om du ids.. dom smakar lika bra ostrimlade!) och salladslök. Blanda med babyspenat och fläskfilén.

Gör en dressing på lika delar
lime
fisksås
- finns i asiatiska hyllan på affären (jag har även använd ostronsås om vi inte haft fisksås hemma)
sweet chilisås.

Ringla över.

Till det blir det ett eller två glas rött idag. Vi ska iväg med bilen imorgon bitti så det får räcka så! Haha...

Regnet det bara öser ned

Tja, vad säger man.. det regnar. Och det är inget fint litet duggregn utan det ÖSER ned. Och det har det gjort hela förmiddagen. Det finns fortfarande kvar snö, men den är blöt och vägarna är bara igen. Om det fryser på nu så kommer det bli riktig blixthalka - snorhalt.

Vi har inte varit ute med barnen på förmiddagen. Och tur var nog det. Här hemma har lill-bus och maken varit ute en timme och allt utom kalsingarna var visst blött på lilleman. Trots att han hade galonbrallor.

Så idag kan vi inte göra såhär...

305849-205

Men igår gick det bra!

Mera sovrum

Har precis bytt till "nya" gardiner i sovrumsfönstret. Ska ju snart upp med min julstjärna som är JÄTTESTOR och vit. Så jag bytte till ljusare gardiner som går fint ihop med den.

Känns som att det passar bra med vitt nu när snön kommit!

image203

Ja, se det snöar...

Nu är den här.. vintern. Eller åtminstone snön. Återstår väl att se om den tänker stanna eller om den måste försöka ett par gånger till. Det har i alla fall snöat nästan hela dagen. Barnen på jobbet var överlyckliga. Och jag slutade tidigt så Lill-bus och jag har hunnit vara ute i snön hemma också.

Vi byggde en snögubbe. Han rullade bollarna till kroppen själv och jag fick absolut inte hjälpa till. Men lyfta gick bra... Och så hjälptes vi åt att fixa ansikte och så...
image201

Sen byggde jag en snölykta alldeles själv. Lill-bus var fullt upptagen med att leka i snön och då roade mamma sig. Tände den när vi gick in för eftermiddagen. Den slockande dock väldigt fort. Men jag hann i alla fall fota den!

image202

Fräck sovrumskonst

Jag bara måste visa tavlorna vi har hängande ovanför vår säng i sovrummet. Vi köpte dom för 5-6 år sedan. Det är originalfilmaffischer (inte nytryckta reproduktioner) i så gott som nyskick, som vi ramat in som tavlor. Storleken är 70-100 cm. Jag älskar dom... tycker dom är såååå cooola. Och dom brukar ge lite reaktioner av folk som inte varit hit tidigare! Ha, ha...

image200

Smekkamraterna säger texterna:
Amerikansk het porrfilm om våldsamma begär
När Abigail Leslie återvände till stan kom också "det sköna porrlivet"

Ta mig på mattan, älskling står det:
Framifrån, bakifrån, uppifrån, nedifrån - och från sidan ,man måste tänka på sin ställning
En porrfilm som får dig att stå ut
BloggRegistret.se

Tandkräm för stjärnor

Bytte tandkrämstub till Lill-bus idag. Han brukar ha Colgate Smiles 2-6 år

image199

Den vi köpt nu hette likadant och såg nästan likadan ut. Skillnaden var egentligen bara att det stod 0-6 år på den. Men gissa om vi blev snopna.  Det var ju fullt med stjärnor i tandkrämen. Tandkrämen var blå och i den var det massor med vita små stjärnor. Oj vad vi skrattade. Och så när lill-bus ville smaka  på bara tandkrämen såg vi att stjärnorna blev kvar på tungan. Han sprang ut till sin far och visade alla stjärnorna på tungan. Det såg bara för festligt ut.

Det var ju lite häftigt med stjärnor i tuben. Att den sedan smakade bra var en fördel. Får väl bara hoppas att tänderna blev ordentligt rena också. För med stjärnor i tuben borde det ju bli ordentlig stjärnglans på emaljen! Eller?

Sandmålning

Vi har låtit våra barn på jobbet måla med sand.

Ja, inte bara sand, men vanlig plakatfärg blandat med ungefär lika delar sand. Det blev en fast härlig gegga som man nästan fick lägga på med spatel. Men det funkade med bred pensel också. Blandade sand i färgerna röd, gul, grön och blå och sen har dom målat var sitt ark som vi sedan ska motera fotografbilden på. När dom målat klart fick dom strössla över guld eller silverglitter.

Måste verkligen rekommendera er med barn att testa detta.

Det var verkligen häftigt att jobba med. Härlig konsistens och färgerna blev liksom ännu klarare med mer lyster. Och framförallt. Det blir en tredimensionell bild som blir hård när den torkat! Så coolt...

Jag har inte fotat nån bild, men det blir urläckert. Testa!

Kvällsscrappping

Tisdagar blir ofta scrappingkväll för mig. Jag sätter mig på golvet framför TV och har på Äntligen Hemma och sen Plus. Sen brukar jag vara så pass klar att jag kan samla ihop mitt skräp och börja montera sidan/sidorna. Och sen kan vi kika på nåt tillsammans. (För tillfället ser vi nästan ett avsnitt av Alias per kväll...har två avsnitt kvar på tredje säsongen)

Detta är gårdagens alster:


På dopdagen

305849-198

Det blev väldigt litet foto i och med att jag gjorde en dubbelsida (varje är ju 30*30).

Men det är ialla fall från Dopet av Lill-bus, Oktober 2003. Den lilla foten nere till vänster är inbjudningskortet. Foten är hans egen och tryckt när han var 10 dagar gammal. Klänningen hade jag när jag döptes 1972. Han är bra precis två månader gammal på dessa bilder.

Tant?

Jaha.. så har man övergått till att vara en tant. Åtminstone om man tror på ett av barnen på förskolan.

Pojken, dryga två år, håller precis på att vänja sig av med blöjan. Min kollega kom från sin rast och tyckte att nu var det dags för en liten pinkning för honom. Han protesterade vilt.

- Jag har redan varit på toa, tyckte han.
- Nej, det har du inte, sa hon.
- Jooo...
- Med vem då? undrade hon.
- Med dig! svarade han
- Nej, det har du ju inte!
sa hon. Hon hade ju varit på rast och sen haft ett föräldrasamtal så det var stört omöjligt.
Och tvååringen svarar:
- Då var det med någon av de andra tanterna!

Hmmm... och med tanke på att det bara var jag där (den tredje kollegan hade slutat för dagen) så måste han ju menat mig! Undrar bara om han kallar sin pappa för farbror! Vi är nämligen av samma årgång och har gått i samma klass! Ha, ha...

Sen på kvällen berättade jag detta för Lill-bus. Och så frågade jag honom:

- Är mamma en tant?
- Näe, svarade han blixtsnabbt.
- Vad är jag då?
- En mamma!


Såklart!

Löss

Huga vad äckligt. Idag hittade en av mina kollegor en dammlus på jobbet. Inte så konstigt i och för sig. Det är ju inte direkt kliniskt rent. Tur man inte lider av astma. Och inte kan man skylla på lokalvårdarna. Våra två har elva förskoleavdelningar fördelade på tre hus att ta hand om. Inte underligt att det blir skit kvar i hörnen.
image197

Min kollega ringde miljökontoret och nu ska dom komma ut och kolla om vi behöver få en storstädning. Och det skulle verkligen behövas.

Blä vad äckligt med småkryp. Tycker det kliar på hela mig bara för att vi hittade en liten lus. Men vi satte den i en lupp så den såg ju härligt stor ut. Urk...

Och bara därför har jag gått lös med dammsugaren här hemma. Alla golv, tak och väggar är numera dammsugna. Haha...

Nu ska jag fortsätta med dammtrasan!

Julkalender


Idag när jag var in på leksaksaffären och köpte bokmärken (som jag ska ha till att göra fina godisstrutar med spets på) kom jag på att jag såg en enkel julkalender i Amelia Jul.

Jag frågade om dom hade små vita påsar i papp. Jepp. Hur många behöver du, undrade hon. När jag sa 24 tyckte hon det lät som ett fiffigt sätt att fixa kalender.

En sån här ska det bli.. ungefär. Inte exakt, men nåt åt det hållet. Och innehållet kommer vara onyttigt. En liten godsak varje dag fram till jul.

image196

Lammrecept

Vi gillar lamm.. det kanske den som läst i bloggen förstod när vi köpte på oss ett helt lamm förra veckan. Det ligger nu fint styckat i frysen och väntar på att avnjutas som goda middagar av oss.

Det enda vi funderade över var vad vi skulle göra med lammbogen.

Sökte lite på nätet och hittade det här receptet:

Vinkokt Lammbog (6 pers)

1.5 kg lammbog
75 cl Rödvin gärna Merlot
5 kvist Färsk Rosmarin
5 klyfta vitlök
1 krm Flingsalt
2 krm Svarpeppar från kvarn
1 citron

1. Snitta köttet på flera ställen och tryck in Rosmarin och skalbitar av citron i snitten.
2.Gnid in bogen med salt och peppar.
3.Press över saft av en citron.
4.Lägg bogen i ett djupt bleck.
5.Slå i en flaska rött vin. 6.Täck med aluminiumfolie.
7. Stek i ugn på 180 grader ca 2 timmar.
8. Avlägsna folien och höj värmen till 225 grader.
9. Stek vidare till bogen fått fin färg och är lite knaprig på ytan.
10. Servera med potatismos och kantareller stekta i smör, eller med ugnsrostade rotfrukter.


Det lät ju bara för smarrigt...
Tänker testa det. Inte till helgen, men nån annan gång. Jag sparade då ned receptet..Ja, ja... det löste jag ju fort själv

Ha, ha..

Jag han bara publisera frågan så kom jag på det. Jag sökte helt enkelt efter värdet "15" i kodmallarna och vips hade jag hitat koden

<tag:entrylist limit="15">

Snabbt ändrat!

Nu får jag väl ta och fortsätta arbeta lte...


Designhjälp önskas

Jag undrar om någon kan hjälpa mig med att ändra antalet inlägg som visas i huvudfönstret.  Inte i arkivlisten, det har jag redan ändrat med hjälp av att ändra värdet i koden
<tag:recentlist limit="20">
Men huvudfönstrets inlägg försvinner lik f-bannat efter 15 inlägg... Någon?


Mera jul

Sitter på jobbet och har planeringstid... och håller på försöka få ihop sångerna vi ska sjunga till Lucia. Och så håller jag på skriva ned text och accord på en helt ny julsång som jag hittat men som jag saknar noter till.

Tänk. Bara tre veckor till julskyltningen/skyltsöndagen (åtminstone hos oss). Och fyra veckor till första advent.

Ska bli mysigt.

Julkorten är på G

Hinner ingen bloggrunda idag.. har haft fullt upp... sorry mina vänner...

Vi har städat, tvättat, handlat, vädrat täcken och kuddar, fotat julkort, tagit en promenad, lekt i lekparken, gjort tjälknöl, städat bort allt skräckpynd, vattnat blommorna, fyllt i hålrummen mellan plåttaket och den inglasade balkongen (vi får in fåglar annars) och så har jag badat med lill-bus.

Puh.

Nu ikväll har jag börjat leka lite med fotona vi tog till julkort. Jag är långt ifrån färdig, men den här bilden funderar jag på ta med. Jag brukar sätta flera bilder - en stor och en eller två små på våra julkort. Och vi är alltid med alla tre. Men den här bilden på Lill-bus får nog följa med på kortet...

image195


Fast efter lite lek i datorn ser den nu ut såhär:

image196

Ser ni att han fått en liten ängel i händerna?

Kan man ha så tycker ni?

Hur man gör bebisar

Nu vet Lill-bus.. hur man gör bebisar. Haha... som vi förstått kom frågan snart igen. Denna gång vid frukostbordet under helgen. Så hans far förklarade vad man stoppade in var! Och att fröna som simmade över blev en bebis.

Lill-bus fundrade lite och undrade

- Stoppade du snoppen i hålet? I naveln?

Och när han fått det hela klart för sig konstaterade han bara

- Finns det ett hål där? Det  har jag aldrig sett...

Sen ville han se Nalle Puh!

image193

Julfix

Idag kom den röda amaryllisen i jorden. Tanken är att den ska blomma till första advent ungefär. Vi har så varmt i lägenheten så det brukar gå fortare än 6-8 veckor.

Om ett par veckor planterar jag den vita som jag hoppas ska stå över nyår.

Sen när vi var och handlade köpte jag fyra vita blockljus, röda trähjärtan och hampatråd som jag ska använda till en adventsljusttake av samma slag som i min önskelista jag visade för ett tag sedan:

http://lindawashere.blogg.se/lindas_nkelista.html

Måste bara hitta ett passande fat till.

Och när jag ändå var i farten köpte jag fyra röda och två vita blockljus som ska stå på vår tavellist i köket till jul. Vi har ju rosa och cremefärgade där nu, och det passar ju INTE till jul.. Men med röda och vita kommer det bli fint!

image54

Men nu får det räcka med julfix för idag!BloggRegistret.se

Black Menu

image191

Lite bilder från Aquaria

Här syns två av hajarna... dom var grymt svåra att fota. Snabba som sjutton och sen gjorde ju glaset och ljuset sitt. Reflexer från blixten eller så rörelseoskärpa då fiskarna inte var stilla tillräckligt länge som jag behövde ha slutaren öppen pga lite ljus... Men, men...

image188Här syns den 1.75m långa Muränan... Han såg falig ut.. han simmade ut och visade upp hela sin längd när det var matdags. Men då hann jag inte med att fota!

image189Äntligen nåt som låg stilla... En sjöstjärna!

image190

BloggRegistret.se

Lördagmorgon

Lördagmornar innebär lata mornar hos oss..

Jag vaknade vid halv nio och tänkte först somna om. Men först gick jag och kikade om Lill-bus vaknat. Han ligger nämnligen tyst i sitt rum i sin säng tills han hör att vi vaknat. Så jag tyckte att om han nu är vaken är jag ju nästan lite taskig om jag somnar om.

Han var vaken. Låg och tvillade på sin älskade tiger och nyinköpta Heffaklump.

- Är det morgon nu? undrade han.

När jag sa att det var det kom han över till vår säng och där låg vi och mös till efter nio. Jag köpte Drömhem och Trädgård - julspecial och Amelia Jul igår så jag låg och bläddrade och frossade i allt julpynt. Sen gick vi upp och gjorde frukost. Den har vi precis avslutat och Lill-bus ville nu titta på Fem Myror.

Själva ska vi fixa lite lördagssnyggt. Det ligger kläder lite överallt i vårt sovrum och så finns det tvätt att ta hand om i ett annat. Och så måste vi gå ned med pelargonierna i matkällaren. För nu är det minusgrader även inne på vår inglasade balkong.

Dagen ska sedan innehålla:

Inköp av färska baguetter
Pizza- eller Kebablunch
Promenad bort till farfars grav och tända ett ljus
Krabba och Campagne till middag

Och säkert hittar vi på nåt annat också!

image187

Hålla i snoppen

Igår när jag stängde förskolan blev en pojke på fyra år ensam kvar i nästan en halvtimme. Vi var ute i mörkret och sandlådan och lekte. Byggde dösakallar och sånt. Pojken gjorde ett hål i sanden och sa att han byggt en toalett och att han skulle bajsa... typiskt fyraåringar med andra ord. En stund senare säger han att han måste kissa. Jag trodde ju att han menade "låtsaskissa" i sin sandtoa. Men han menade på riktigt, så vi gick in. Jag skalade av honom överdragsbrallor, jeans och kallingar och frågade om han ville sitta eller stå.

- Stå, svarade han.
Och eftersom han hade långa galonhandskar på sig tog jag på mig rollen som snopphållare!
När han kissat klart och vi klätt på honom igen säger han:

- Nu måste du tvätta händerna. Det måste man när man hållit i någon annans snopp!

image186


BloggRegistret.se

Drink

Kvällen halloweendrink

Gin
Pisang Ambon
Schweppes Citrus


image185

Äckligt snorgrön!

Påfyllningen blev dock utan Pisang.. det blev nog så sött och jag gillar beskare drinkar!


BloggRegistret.se

Mera spöken

Nu har jag och sonen varit på Ica och handlat samt på biblioteket. Vi tog en promenad genom stan...

image184

Jag kan inte förstå varför det var så många som tittade på oss!

Helg

Nu har jag gjort helg. Drygt en timma för tidigt. Men det var bara ett enda barn kvar på hela förskolan. Så den stackare som stängde fick stanna med henne...

Nu ska vi dressa om till monster. Och sen ska vi gå ut en sväng och skrämma slag på folk! Bara jag kommer på ett sätt att få Lill-bus häxhatt att sitta kvar på huvudet. Tror jag nålar fast den i mössan...

Påsk.. eller vad är det nu för helg egentligen?

Lill-bus blev ledig från förskolan idag igen (han säger att hans kompisar säger att dom inte "känner" honom när han kommer! Men han älskar verkligen att vara hemma och greja!)
Han brukar få ringa själv och säga när han ska vara ledig. Så även idag.
Fast idag glömde han presentera sig. Istället sa han:

- Hej, idag är det påsk så jag är ledig!

image183


Så det är väl bara att ta fram påskharen.. eller nåt!


BloggRegistret.se

Lillsasyster på bättringsvägen

Pratade med min mamma i morse och hon sa att lillasyster är bättre. Hon hade blivit hemskickad från lassat igår kväll och har sovit hemma. Huvudvärken är bättre. Det svarade inte när jag ringde, så antingen sov hon eller så hade hon faktiskt fått ork att göra något. Skönt!

Fortstätter Halloweenandet!

Jag fortsätter spökerierna.

Idag har mina barn på jobbet målat spöken i sann Halloween-anda.
Efter jobbet ska jag och lill-bus spöka ut oss igen. jag har lovat honom en promenad nera på stan i full utstyrsel! Även jag alltså! Haha...
Och till middag ska vi till svärmor och blir då bjudna på Black Menu - vad det nu innebär. Men nåt i Halloweenstecken är det ju, helt klart!

Behöver jag säga att jag gillar allt som bryter vardagens vanliga rutiner?

image182

Min lillasyster är sjuk

Hon ligger på lassat. Med gräslig huvudvärk, feber och så kräks hon. Dom vet inte vad det beror på. Låter lite otäckt, tycker jag.

image181

Blommor och bin

Ok.. det är bara att inse.. det är dags! Dats att ta den där biologiläran om blommor och bin. Om pappafrön och sånt.. eller kanske.. vi tar den där om storken?

När vi var i Stockholm frågade plötsligt Lill-bus:

- Hur gjorde ni när ni gjorde mig?
Alltså.. vi stod mitt i hallen bland en massa folk på väg ut på stan.
- Vi tar det en annan gång, eller hur?

Han nöjde sig, för denna gång. Men dagen efter kom frågan igen. Denna gång i bilen på väg ut mot Arlanda:

- Mamma, hur gjorde ni när ni gjorde mig?
- Tja. Det är lite mycket att förklara. Vi ska ta det sen.

Så nu är det väl bara att ta tag i problemet. Eller lämpa över frågan till hans far. Lite man-to-man-talk, kanske! ;-)

image180
BloggRegistret.se

RSS 2.0